Bartolomeu si Aleksei al II-lea si-au dat mana in amintirea crestinarii Rusiei kievene

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, liderul spiritual al ortodocsilor, si cel al Moscovei si tuturor rusilor, Aleksei al II-lea, au oficiat ieri impreuna o liturghie la Kiev, pe fondul tensiunilor ecleziastice dintre Rusia si Ucraina, relateaza AFP. La sosire, Aleksei al II-lea a fost intampinat de credinciosi cu strigate : „Aleksei, Patriarhul nostru!”.

Un alt grup de credinciosi, mult mai mic, a strigat numele lui Bartolomeu I. Cei doi lideri spirituali au venit in Ucraina pentru a participa la evenimentele ce marcheaza 1020 de ani de la crestinarea Rusiei kievene. Ei au oficiat o liturghie in centrul orasului, in fata monumentului Sfantului Vladimir, mare print al Kievului (980-1015), care a impus crestinismul de rit grec in Rusia kieveana, principat slav ce cuprindea Ucraina actuala si o parte din vestul Rusiei.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a asistat si el la slujba, alaturi de miile de credinciosi. Iuscenko i-a cerut sambata Patriarhului ecumenic al Constantinopolului sa binecuvanteze infiintarea in Ucraina a unei Biserici Ortodoxe Unite, independenta de Patriarhia Moscovei, care considera aceasta fosta republica a URSS ca fiind sub autoritatea sa.

Totusi, Bartolomeu a evitat sa dea un raspuns si a vorbit pentru unitatea bisericii. (sursa)

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment