"Fiul Cerului", Parintele Justin Parvu, la 90 de ani !


„MINUNAT ESTE DUMNEZEU INTRU SFINTII LUI !”


(Psalm 67, 36)„În ciuda vârstei înaintate (sfântul avea 113 ani), aceştia l-au supus la torturi inimaginabile. I-au rupt carnea cu cârlige de fier şi l-au jupuit de piele, timp în care sfântul le mulţumea torţionarilor săi, spunând: “Vă mulţumesc, fraţilor, că mi-aţi reînnoit sufletul care doreşte să se unească cu veşnicia!” (Sinaxar 10 februarie – Viata sfântului sfinţitului mucenic Haralambie)

De multe ori m-am intrebat cum e osibil ca intr-o discutie cu aer intelectual, cand venea vorba despre vietile Sfintilor se introducea cuvantul „legenda”. Chiar daca m-am exprimat la timpul trecut, observam de foarte multe ori aceasta atitudine de desacralizare a unor fapte marete, ce-au apartinut unor adevarati Oameni.
„Văzând că sfântul rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldaţi, Porfirie şi Vaptos au crezut în Hristos şi au fost omorâţi prin tăierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lăudat pe Hristos şi au fost imediat martirizate.” (Sinaxar 10 februarie – Viata sfântului sfinţitului mucenic Haralambie)

De aproape o luna de zile, „varfurile presei electronice” din Romania nu isi gasesc cuvinte potrivite in vocabularul romanesc pentru a persifla cuvintele atat de adanci cuprinse in comunicatul parintelui Justin Parvu. Unul din motivele principale ale „furiei verbale” dezlantuita pe internet este chemarea pe care o face parintele catre tot crestinul, cunoscator al Evangheliei, folosind un limbaj parca desprins din vietile Sfintilor :
„Să te duci, române drag, fără frică, direct spre vârful sabiei, ca străbunii noştri cei viteji, să te duci ca o torpilă japoneză, să mori în braţe cu vrăjmaşul! Acum suntem exact ca în arena romană cu fiare sălbatice – stai aici în mijlocul arenei şi aştepţi, ca şi creştinii de odinioară, să dea drumul la lei. Aşteptaţi să fiţi sfâşiaţi, rupţi, altă scăpare nu mai e! Lupta este deschisă. Luptaţi până la capăt! Nu vă temeţi! Aşa cum a început creştinismul, aşa va şi sfârşi – în dureri şi în suferinţă. Pecetluiţi creştinismul cu mucenicia voastră!” (extras din Comunicatul parintelui Justin din data de 14 ianuarie 2009)

Bunul Dumnezeu, in iconomia Lui, nu putea gasi o zi mai binecuvantata pentru nasterea dragului nostru parinte Justin Parvu, decat ziua de 10 februarie, inscrisa in calendarul ortodox u sangele marelui martir Haralambie. Constient de mesajul profetic si de taina al lui Dumnezeu, dragul nostru parinte a dovedit de-a lungul celor 90 de ani petrecuti pana acum pe pamant, ca este de fapt fiul Cerului. Niciodata un cuvios, un fiu al Cerului, nu va propovadui lumii un cuvant sau un indemn la o actiune, pe care el nu a experimentat-o. Parintele Justin a fost in „varful sabiei”, a fost o „torpila japoneza”, cand tortionarii comunisti exersau „lectii de rabdare” asupra detinutilor. Acolo in adancimea temnitei, parintele a coborat pana in adancul Iadului si pe aripile smereniei si a iubirii profunde de Dumnezeu, s-a inaltat pana la masura sfintilor din Sinaxare.
„Luchie a turbat de mânie la vederea celor întâmplate şi a apucat el instrumentele de tortură, începând să-l rănească pe sfântul martir, când deodată mâinile i-au căzut ca secerate de sabie, rămânându-i atârnate de corpul sfântului. Apoi guvernatorul l-a scuipat în faţă pe sfânt şi gura i s-a întors la ceafă.” (Sinaxar 10 februarie – Viata sfântului sfinţitului mucenic Haralambie)

Traim o perioada in care s-a umplut pamantul de multi „Luchie””turbati de manie”, ca odinioara prigonitorul Sfantului Haralambie. Poate ca multi „guvernatori”ar dori sa-l scuipe-n fata pe parintele nostru Justin. Le recomandam sa citeasca cu atentie viata sfantului mucenic Haralambie, care il ocroteste de 90 de ani pe marele nostru duhovnic si sa ia aminte cam pe unde le sta gura, inainte de a rastalmaci cuvintele parintelui. Mesajul sfintiei sale a constituit un veritabil indemn spre adevarata Libertate, nu cea oferita de democratie, de false democratii ale lumii, ci „libertatea intru Hristos”.
„Mareata si minunata este lumea sfintei libertati. In afara ei, cu neputinta este mantuirea ca indumnezeire a omului. Neaparat trebuie ca el insusi(omul), liber sa se determine pentru vesnicie. Intreaga faptura tanjeste catre slobozirea dintru robia stricaciunii intru libertatea fiilor lui Dumnezeu”(arhim. Sofronie, „Vom vedea pe Dumnezeu precum este”)

Catre aceasta lume ne indruma pasii, duhovnicul nostru drag, caruia indraznesc sa-i fac urarea pe care o spun fiii lui Israel:

„LA 120 DE ANI !!!”Comenteaza

 1. LA MULTI ANI PARINTE !!!! Va dau si anii mei (am abia 21), meritati sa traiti mai mult decat o viata de om , credinciosii au ce invata de la Preasfintia voastra , Sarut mana ! Cuvintele noastre nu pot spune cea ce simtim pentru dumneavoastra asa ca nu va putem ura decat o viata linistita si pace in suflet (stiu ca o aveti deja , dar o doza in plus nu strica :) LA MULTI MULTI ANI (INCA O DATA ) VA IUBIM !!!

  — MARIA · 10 February 2009, 21:41 · #

 2. La Mulţi ani! Sărut mâna Pr. Iustin ! fac ascultare la cele spuse de părinte, şi nu mă tem, VĂ IUBIM

  — Braic Violeta · 11 February 2009, 13:40 · #

 3. LA MULTI ANI PARINTE. TINETI-O TOT ASA INAINTE CU CRUCEA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS.DOAR SFINTIA VOASTRA MAI LUPTATI PENTRU NOI PACATOSI.MULTA MULTA SANATATE.VA IUBIM SI VENIM CU MICUTUL DAVID SA NIL BOTEZATI DUMNEAVOSTRA.SARUT MANA PARINTE JUSTIN.

  anton din cluj_napoca · 12 February 2009, 18:30 · #

 4. Parinte Iustin , multumim pentru apelul facut catre noi credinciosii in legatura cu cip-urile . Cei care mai stiu cate ceva stiu ca nu este bine sa le primim iar dumneavoastra Parinte Iustin ne-ati mai luminat putin calea si va luptati pentru noi pacatosii . Traim vremuri grele , vreme apocaliptice aveti mare dreptate dupa cum scrie si in biblie dar odata si odata tot va trebui sa se intample sa se bage cip-uri si la oameni dar daca avem credinta in Dumnezeu nu ne va lasa . Dumnezeu sa va intareasca Parinte pentru tot cat va luptati pentru noi si sa va dea multa sanatate .

  costel · 15 February 2009, 00:10 · #

 5. LA MULTI ANI PARINTE,SA NE TRAITI,SA VA AIBA MAICA DOMNULUI IN PAZA SI SA VA RUGATI PETRU NOI PACATOSII.VA IUBESC SI VA DORESC VIATA LUNGA.

  — ELENA · 15 February 2009, 21:21 · #

 6. la multi ani parinte ,ca femeia cananeanca ma apropii si va rog sa primiti si anii vietii mele,iar daca sunt neputinciosi,ma rog la Dumnezeu sa-i faca vrednici de a fi purtati de sfintia voastra spre zidirea neamului romanesc

  felicia · 16 February 2009, 03:57 · #

 7. LA MULTI ANI, SANATATE, BUCURII DUHOVNICESTI! SA NE TRAITI PREACUVIOASE PARINTE!
  ELENA-GABRIELA COTARTA- BUCURESTI

  — ELENA-GABRIELA · 19 February 2009, 17:53 · #

 8. Sfintii..,sunt printre noi..,dar nu a vem ochi sa-i vedem..,intrucat tinem ochii doar de frumusete..,-
  Daca totusi..,I-i vedem pe sfinti..,I-i consideram contra timpului…!
  Iertati-ma !,-

  — TILEA MARINEL · 21 February 2009, 03:03 · #

 9. Sa ne traiti Parinte,DUMNEZEU sa va asulte in continuare rugaciunile fierbinti!

  — alexandrina · 23 February 2009, 15:51 · #

 10. Nu exista cuvinte pentru bucuria aflarii Par. Iustin Parvu, a intalnirii cu dvs., Maica Ecaterina, cu cartile dvs. !
  Slava lui Dumnezeu ca existati si dati dovada de iubire fata de noi, oamenii. Amin

  — Maria Anca-Sanda · 23 February 2009, 16:15 · #

 11. la multi ani,sanatate,viata lunga,avand asemenea oameni poate ne vom smeri si noi.

  — maniakoudakis nicoleta · 26 February 2009, 20:26 · #

 12. la multi ani Parinte Iustin. Va dorim multa sanatate,sa mai fiti cu noi, ca singuri nu stiu ce ne-am face. vrasmasu e pretutindeni pe pamint. trebuie sa fim luptatori alaturi de Iisus Hristos si Sfanta Cruce. Dumnezeu sa ne ajute sa ne mantuim.

  — punga d · 27 February 2009, 22:33 · #

 13. Multumim bunului Dumnezeu ca existati .Va doresc din toata inima cat mai multi ani !
  Sunteti cu adevarat un sfant.Avem ce invata de la preasfintia voastra . Sarut mana parinte.
  Va iubim din tot sufletul nostru.

  — SIMU LAURENTIA · 15 July 2009, 15:00 · #

 14. va sarut dreapta sfintia voastra ii multumim DOMNULUI DUMNEZEU SI MAICII DOMNULUI CA NEA DARUIT UN MARE DUHOVNIC CA SFINTIA VOASTRA SI MA ROG LA DOMNUL SA NU VA CHEME ACUM SA VA MAI LESE MULTI ANI CACI AVEM MARE NEVOIE DE SFINTIA VOASTRA LA MULTI ANI

  tutu · 17 September 2009, 23:34 · #

  Ajutor Textile

arhiva

Cărți

Noutăţi

Subiecte

Comentarii

Linkuri

Fluxuri

Cautare